용어사전

신미(辛味)

Pungent flavour

Medicines with a pungent flavour act to disperse/circulate qi and move blood. They are indicated for exterior pattern, qi stagnation and blood stasis.

  • WGM2# 2643 / 병음: xīn wèi (신 웨이)
  • 분류: 3. 치칙·치법과 요법(治則·治法與療法; Treatment principles/methods and therapies) - 3.3 약물치료류(藥物治療類; Chinese medicine treatment) - 중약류(中藥類; The categories of Chinese medicines)
  • Ref. WHO international standard terminologies on traditional Chinese medicine (2022)


신미(辛味)

[본초] 오미(五味)의 하나로 매운맛. 매운맛은 발한(發汗)하게 하고 사기를 흩어지게 하며 기와 혈액 순환을 촉진한다. 신미(辛味)를 가진 약물로는 방풍, 형개, 백지, 목향, 천궁, 강황 등이 있다. → 신(辛).

  • Ref. 대한한의학회 표준한의학용어집 2.1 (2021)


신미(辛味)

오미(五味)의 하나. =신(辛).

  • Ref. 경희대학교, 동양의학대사전 (1999) 중 일부 발췌함.