용어사전

혈(血)

Blood

The red liquid that circulates within the blood vessels to moisten and nourish the body. It is an essential substance to maintain life activities.

  • WGM2# 225 / 병음: xuè (쉬에)
  • 분류: 1. 중의기초이론술어(中醫基礎理論術語; Fundamentals of traditional Chinese medicine) - 1.4 정기혈진액류(精氣血津液類; Essence, qi, blood and body fluids)
  • Ref. WHO international standard terminologies on traditional Chinese medicine (2022)


혈(血)

blood

the red fluid circulating through the blood vessels, and nourishing and moistening the whole body

  • code 1.2.44
  • Ref. WHO international standard terminologies on traditional medicine in the western pacific region (2007)


혈(血)

[생리] 음식물의 정기로부터 생성되어 영기와 함께 맥관 내를 순행하는 적색의 음액.

  • Ref. 대한한의학회 표준한의학용어집 2.1 (2021)


혈(血)

(1) 피. 음식정미(飮食精微)에서 회생되어 맥관(脈管)을 순행하는 혈액.
(2) 온병변증(溫病辨證)의 한 단계 또는 병위(病位).
참고: 위기영혈변증(衛氣營血辨證)

  • Ref. 경희대학교, 동양의학대사전 (1999) 중 일부 발췌함.